Kunskapsöversikt om insatser för unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning som varken arbetar eller studerar
I Sverige finns cirka 130 000 unga i åldern 16–29 år som varken är sysselsatta i arbete eller studier, och många har varit i denna situation under flera år. Unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa är tydligt överrepresenterade i denna grupp. Det finns ett stort behov av forskning och kunskap för att hantera denna samhällsutmaning, särskilt när det gäller effektiva evidensbaserade insatser som både förebygger och ger adekvat stöd.
Rapporten ingår i ett uppdrag från regeringen till Forte att belysa det aktuella kunskapsläget och identifiera viktiga forskningsbehov inom området. Kunskapsöversikten handlar om insatser för unga som redan befinner sig utanför studier eller arbetsmarknaden, och beskriver det aktuella kunskapsläget avseende genomförande och effekter av insatser. Fokus ligger på vad som tycks fungera och varför, när det gäller att tillgodose stödbehov och främja övergångar eller återgångar till arbete eller studier.
I regeringsuppdraget ingår ytterligare en rapport; ”Tidiga insatser och stöd hela vägen för säkrad sysselsättning” som belyser tidiga förebyggande åtgärder för att förhindra att barn och unga hamnar i denna situation. Forte gör en samlad analys av de två kunskapsöversikterna i sin återrapportering av regeringsuppdraget, läs mer i Missiv.